Het Towards Sustainability label is strenger geworden

Sinds 1 januari van dit jaar zijn de voorwaarden voor het behalen van het duurzame label Towards Sustainability strenger geworden. Forum Ethibel treedt sinds de oprichting van het label in 2019 op als onafhankelijke verificateur.

Zowat 800 producten, verspreid over ruim 100 beheerders in meer dan 10 landen dragen het label droegen eind vorig jaar het label. Het grootste deel daarvan zijn beleggingsfondsen, maar ook verzekeringsfondsen en spaarproducten hebben het label gekregen. In totaal gaat het om ruim 500 miljard euro aan beheerd vermogen.

Drie kwart van de producten worden op de Belgische markt gecommercialiseerd, waardoor Towards Sustainability het meest uitgebreide etiketteringsinitiatief voor duurzame financiële producten is.

“Voor een label zoals Towards Sustainability is het cruciaal om een consistent en grondig verificatieproces te hanteren” aldus Sophie Brassinne, operational manager bij Forum Ethibel. “De geloofwaardigheid van het initiatief hangt ervan af. Daarom voeren we als onafhankelijk verificatieconsortium, samengesteld met de Universiteit Antwerpen en ICHEC jaarlijkse verificaties uit van het duurzaamheidsbeleid. We controleren de portefeuillesamenstelling. Op geregelde tijdstippen gaan we ter plaatse bij de labelhouders voor een audit van hun processen. Daarnaast is er een permanente monitoring om tussen de verificaties door risico”s op inbreuken op te sporen. De kracht van ons verificatieconsortium is dat we 30 jaar professionele ervaring op het gebied van duurzame financiën bij Forum Ethibel combineren met de academische kennis van onze partners van ICHEC en UA."

De criteria van het label worden om de twee jaar herbekeken. Na een herziening in 2021, worden vanaf januari 2024 nog strengere regels toegepast. Vooral de energiesector komt daarbij steeds meer in het vizier. Energiebedrijven opgenomen in fondsen die het label nastreven, mogen niet betrokken zijn bij de exploratie, exploitatie of ontwikkeling van nieuwe olie- of gasvelden. Ook betrokkenheid bij de bouw van nieuwe steenkoolcentrales is verboden. Verder dienen de beheerders uitleg te geven over eventuele blootstellingen aan bedrijven die op de Coal Exit List en de Global Oil & Gas Exit List staan. Deze twee lijsten worden opgesteld door de Duitse ngo Urgewald en bevatten bedrijven in de fossiele brandstoffensector die geen exit-strategie hebben.

Het dilemma van de duurzaamheidslabels
“Het feit dat energiebedrijven niet langer aan expansie mogen doen, maakt een groot verschil,” aldus Tom Van den Berghe, directeur bij de Central Labeling Agency (CLA), dat het label op de markt brengt. “Er was nogal wat discussie over het al dan niet volledig uitsluiten van fossiele brandstoffen. Dat is echter niet hoe we het label zien. We willen echt bedrijven selecteren die on track zijn. We kiezen er dus bewust voor om sectoren niet a priori uit te sluiten.”
Fondsen moeten voortaan ook de effectiviteit van hun ESG-beleid kunnen aantonen. Wie een best-in-class principe toepast, moet aantonen dat het belegbare universum daardoor met minstens 25 procent verkleint. Fondsen die beter willen doen dan een ESG-indicator, moeten hier een concreet minimum percentage op plakken.

Ook overheidsobligaties worden aan strengere criteria onderworpen. De uitgevende overheid moet beoordeeld worden op basis van de deugdelijkheid van haar bestuur. Die wordt afgemeten aan de hand van de zes Worldwide Governance Indicators (WGI), opgesteld door de Wereldbank: vrije meningsuiting en verantwoordingsplicht, politieke stabiliteit en afwezigheid van geweld/terrorisme, effectiviteit van de overheid, kwaliteit van de regelgeving, rechtsstaat en corruptiebestrijding.



Schrijf u in op onze nieuwsbrief